Det är kallt i min lägenhet, vad gör jag?

Uppdaterad

Värmesystemet i huset styrs utefter utomhustemperaturen. Under höst- och vintersäsongen är det stora och snabba temperaturväxlingar, vilket gör det svårt för värmesystemen i husen att effektivt reglera värmen. Dessa variationer, i kombination med högre luftfuktighet, kan göra att du under hösten och vintern periodvis kan uppleva din lägenhet som kall.

Värmesystemet styrs mot en måltemperatur på 21 grader i lägenheterna och när den är uppnådd kan elementet tillfälligt slås av. Nedan hittar du en lista på enkla åtgärder du som hyresgäst kan vidta om din lägenhet känns kall.

Enkla saker som du som hyresgäst kan göra för att förbättra inomhusklimatet:

  • Möblera rätt – placera inga möbler framför elementen. Även gardiner som täcker elementen hindrar värmetillförseln. Utöver att hindra värmen från att spridas i rummet så kan det även ge termostaten i elementet signaler om att rummet är varmare än vad det faktiskt är.
  • Vädra effektivt – vädra hellre under några minuter med flera fönster öppna än att ha fönstren på glänt en längre tid.
  • Öppna tilluftsventiler – se till att spaltventilerna och andra ventiler är öppna samt rengjorda så att ventilationen fungerar som den ska.
  • Felanmäl trasiga tätningslister – om du upplever drag runt fönstret kan det bero på bristfällig tätningslist. Dessa behöver felanmälas till oss så att vi kan montera nya.

Om du upplever att din lägenhet känns kall under flera dagar är du varmt välkommen att felanmäla det på Mina sidor så hjälper vi dig vidare.

warning Created with Sketch.